Nieuws

Emma Kinderziekenhuis
​26-10-2016

Vandaag ging ik naar het Emma kinderziekenhuis AMC. Elke week worden de kinderen van hun kamer gehaald en naar een andere wereld meegenomen om even te vergeten dat ze ziek zijn. Vandaag was het thema China en heb ik ze wat over China verteld, liedjes gezongen, woordjes geleerd en ze Chinese eetstokjes leren te gebruiken.

De uitzendingen worden alleen in het AMC uitgezonden en zijn niet via internet te bekijken. Dit vanwege de privacy van de kindjes die er soms erg ziek uit kunnen zien. 

Het was een mooie ervaring voor mijzelf en voor de kinderen.

​35-jarige jubileum ACSU
​22-10-2016

​22 Oktober was het 35-jarige jubileum van de stg. Algemene Chinese School Utrecht. Als docente was ik daar ook aanwezig en heb ik de toespraak van Chén Zhìkǒng 陈志孔 van de Sichuan Overseas Chinese Affairs Office vertaald. In zijn toespraak feliciteert hij de school op hun 35-jarige jubileum en vertelt hij over de samenwerking van de ACSU en Sichuan en dat het Chinese taalonderwijs in het buitenland nog verder verbeterd kan worden door standaardiseren, reguleren en specialiseren.

​Het was een geslaagde dag met toespraken, dans, kung-fu, Chinese kalligrafie en muziek!

Chinees Nieuwjaar Cinemec
​30-01-2017

Maandagavond werd in het Cinemec theater te Utrecht het Chinees Nieuwjaar van de Haan gevierd. Veel bedrijven waren aanwezig en er was ook gelegenheid voor matchmaking. Als medeorganisator onder leiding van Lianne Baaij was ik ook aanwezig en verantwoordelijk voor enkele zaken, waaronder de voorbereidingen, registratie en matchmaking van de groep communicatie en cultuur. Het was een mooie avond, waarbij veel bedrijven nieuwe contacten gelegd hebben en/of inspiratie hebben opgedaan. Ik heb met veel mensen gesproken, ook met bedrijven uit andere groepen; agro&food, life science&health, high-tech&environment, transport&logistics. De avond werd afgerond met een spetterende show !

Nederlands voor Chinezen
Sunway Language
29-06-2017

Vanaf februari geef ik elke week Chinees les aan een aantal basisschool leerlingen op Daltonschool De Tandem. Ik ben zelf ook leerling geweest op deze school en heb er ontzettend veel en mooie herinneringen aan. Veel docenten waar ik les van heb gehad, geven nu nog steeds les op deze school. Nu mag ik zelf als juf voor de klas staan.

Vandaag, 14 februari, was de eerste les. De leerlingen waren erg leergierig en wilden veel weten over de cultuur en taal van het land China. Ik heb ze veel kunnen vertellen en leren en verheug me al op de komende weken!

Onze kleine
Ann Zhu(朱安)
is geboren
16-09-2017

Sunway Language School biedt Nederlandse lessen aan Chinezen. Vaak betreffen de studenten Chinezen die al, of van plan zijn om, in Nederland te werken, studeren en/of wonen. 

De oprichters van deze school, 韩晔 (Aimee) en  奕甫 (Yifu), waren op zoek naar een docent die ervaring heeft met lesgeven en beheersing heeft tot zowel de Nederlandse als de Chinese taal. Een van de studenten van Sunway is een bekende van mij en heeft mij aanbevolen. 

Vooraf was ik er niet zeker van of ik wel de geschikte kandidaat zou zijn. Ik geef Chinees (Mandarijn) les en mijn kracht is dat ik niet met de Chinese taal ben opgegroeid en net zoals mijn leerlingen vanaf het begin heb moeten beginnen. Nederlands is mijn moedertaal en ik heb geen ervaring in het lesgeven ervan. 

Toch wilde ik het proberen! Mijn bevindingen zijn dat, doordat ik de Chinese taal en grammatica begrijp, ik precies snap waarom Chinezen op sommige vlakken moeite hebben en waarom ze bepaalde fouten maken. Net zoals ik de Chinese taal vanuit de Nederlandse grammatica kan uitleggen, kan ik ook de Nederlandse taal vanuit het Chinese oogpunt uitleggen.​ Dit is een groot voordeel!

Het geven van Nederlandse lessen in het Chinees, heeft zowel mijn Chinees als mijn Nederlands verbeterd. Ik ben blij dat ik er toch voor gegaan ben en zal dit dan voorlopig ook blijven doen. 

Chinees op Daltonschool De Tandem
​14-02-2017

© 2020 by Lauren Vissers

KvK-nr.: 66714028

​btw-nummer: NL001554491B61

ABChinees

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now